Alle begin is makkelijk IJVR

Alle begin is makkelijk

Alle begin is makkelijk. Huh? Klopt dat wel? Alle begin is moeilijk, is het gezegde toch? Zeggen ze niet dat een goed begin het halve werk is? Tuurlijk. Maar alle begin is moeilijk, dat is niet écht zo toch? Beginnen is juist het makkelijke deel, volhouden dát is moeilijk. Kijk, Je kent dit vast wel: je hebt interesse in een nieuwe hobby, bijvoorbeeld schilderen. Je koopt een ezel, en canvasdoeken in alle formaten. Je kan niet kiezen tussen waterverf, gouache, of olieverf, dus je neemt van alles wat. En penselen in alle soorten en maten, primer en fixeer om je doek te prepareren en af te werken. Misschien lees je je eerst nog flink in over verschillende technieken en bekijk je alle tutorials die je op YouTube kunt vinden. En dan stal je alles uit in je hobbykamer/atelier en ga je lekker schilderen. Je bent begonnen.

Stel, je wil fitter worden en meer uithoudingsvermogen en spieren kweken. Dan schrijf je je in bij de sportschool. Lekker fanatiek: een abonnement voor onbeperkt sporten. Je koopt nieuwe schoenen waarop je kunt hardlopen, springen, en squatten. En je wil er wel een beetje leuk uitzien, dus je schaft meteen vier nieuwe, complete sportoutfits aan, twee voor binnen, twee voor buiten. Een paar handschoentjes erbij om beter grip op de gewichten te hebben. Een set dumbells zodat je ook thuis kunt trainen. En dan loop je die eerste avond supergemotiveerd de sportzaal binnen, stap je op de loopband en voilà. Je bent begonnen.

Je wil al jaren dat boek schrijven. Dus je verbouwt je rommelkamer tot rustig plekje om te schrijven. Je schaft een gloednieuwe lichtgewicht laptop aan die je makkelijk overal mee naartoe kan nemen. Mooie notitieboekjes en pennen. Een goede tas waar alles in past zodat je lekker in koffietentjes kunt werken. Je hebt eindelijk dat ene goede idee voor een toekomstige bestseller. En na je werk ga je er dan eindelijk voor zitten, opent een Wordbestand, en typt de eerste woorden. Ja. Je bent begonnen.

De magie van een nieuw begin

We kunnen nog meer voorbeelden noemen, maar je snapt ons. Beginnen is niet zo moeilijk. Beginnen heeft de magie van alles wat nog mogelijk is, de voorpret van alle voorbereidingen, de belofte van iets. Wanneer wordt het moeilijk? Net na dat begin. Je zet je penseel op het doek en merkt dat jouw fruitschaal er toch wat anders uitziet dan het voorbeeld dat op tafel staat. Je staat op die loopband in de sportschool en bent al na twee minuten joggen buiten adem. Je leest terug wat je geschreven hebt, en merkt dat je misschien helemaal niet de literaire belofte bent waar je jezelf voor aangezien had. De kans op mislukking is plots zeer aanwezig. Je ziet voor je wat je wil maken. Je ideeën zijn groots en fantastisch, maar de uitwerking schiet ernstig tekort. En nu?

Dat noem je dus de kloof. De kloof tussen wat je in huis hebt, en wat je op dit moment waar kunt maken. De kloof tussen je ambitie en het punt waar je nu staat. Talent is niet alleen een aangeboren aanleg. Talent is naast visie, en een natuurlijk vermogen om je iets eigen te maken, vooral oefening. Alleen door oefening zul je die kloof uiteindelijk kunnen overbruggen. En dit is op ontzettend treffende wijze verwoord door Ira Glass. Hij omschrijft het als volgt, door ons naar het Nederlands vertaald:

The gap by Ira Glass

“Niemand vertelt dit aan beginners, en ik wou dat iemand het mij verteld had. Wij allemaal, iedereen die creatief werk doet, we beginnen eraan omdat we een goede smaak hebben. Maar er is die kloof.

De eerste jaren dat je bezig bent iets te maken, is het nog niet zo goed. Het probeert goed te zijn, het heeft potentie, maar het is nog niet goed. Maar jouw smaak en visie, datgene waardoor je in eerste instantie begonnen bent met creëren, is nog steeds onovertroffen. En die smaak is ook de reden dat je eigen werk je teleurstelt.

Veel mensen komen niet voorbij deze fase, ze stoppen. De meeste mensen die ik ken, die creatief, interessant werk doen, hebben deze fase jarenlang doorgemaakt. We weten dat ons werk nog niet dat speciale heeft dat we willen dat het heeft. Daar gaan we allemaal doorheen. En als je net begint, of nog steeds in die fase zit, dan moet je weten dat het normaal is, en het allerbelangrijkste wat je kunt doen, is veel werken, veel maken.

Stel jezelf een deadline, zodat je elke week één verhaal schrijft. Alleen door heel veel werk te verzetten, heel veel te creëren, zul je die kloof kunnen dichten, en zal je werk net zo goed zijn als je ambieert. Ik heb daar zelf langer over gedaan dan wie dan ook die ik ooit ontmoet heb. Het gaat even duren. en het is normaal dat het even duurt. Je moet je er gewoon doorheen knokken.”

Het punt is, dat als je middenin die kloof zit, het lastig voor te stellen is dat je hier ooit uit zult komen. Je werk schiet te kort, je bent een grote teleurstelling en wie zegt dat je het in je hebt om beter te worden? Maar realiseer je dan dat iedereen, echt iedereen die nu succesvol is, zich zo gevoeld heeft. En als zij zich een weg uit de kloof konden creëren, dan kun jij dat ook. Want onthoud: jouw visie, datgene wat ervoor gezorgd heeft dat je begonnen bent met het maken van iets, die is uniek en onovertroffen.

Meer lezen over het creatieve proces? Lees ook: De muur doorbreken. En neem een kijkje op onze On Stage pagina.