Creativiteit is overal

Creativiteit is overal. In de boeken die je leest, de films die je kijkt, de foto’s in je instagramfeed, de maaltijd die je eet in een goed restaurant, de belettering op gevels van gebouwen, de bos bloemen die je in huis haalt voor het weekend. Creatie kan zijn: een vers beschilderd doek in je atelier, een melodie waar je ’s ochtends mee wakker wordt, een tekening in je schetsboek, een outfit vastgepind op een mannequin.

Maar creatie is óók: bedenken hoe je je favoriete chocoladetaart vegan kan maken. Het oplossen van een wiskundig probleem. Een schuurtje timmeren in je achtertuin. Een manier vinden om je kleuter groenten te laten eten. Een baanbrekende operatie uitvoeren en iemands leven redden. Een plan maken om het gebruik van plastic in je dagelijks leven terug te dringen. Een dyslectisch kind helpen om plezier in lezen te krijgen. Je mooi opmaken voor een avondje uit (of thuis). Je garderobe zo samenstellen dat je oneindig kunt combineren met alleen kwalitatief goede en verantwoorde items.

De behoefte om iets te creëren zit in ons allemaal.

Als je denkt dat je niet creatief bent, dan heb je het mis. Misschien gebeurt het onbewust, maar eigenlijk doe je de hele dag door een beroep op je vindingrijkheid. In feite is dit wat ons onderscheidt van andere levende wezens. De mens heeft als enige diersoort de mogelijkheid om zich voor te stellen wat (nog) niet is. Dat stelt ons in staat om te maken. De behoefte om iets te creëren, iets achter te laten, ertoe te doen, zit in ons allemaal. En toch hebben we vaak het gevoel dat we ons werk, onze ideeën moeten verbergen.

De mens heeft als enige diersoort het vermogen om zich voor te stellen wat (nog) niet is.

Waar succesvolle mensen worden geroemd om hun geweldige eigen stijl, hun durf om af te wijken, hun unieke persoonlijkheid, is die aanmoediging vaak ver te zoeken zolang het succes nog op zich laat wachten. Je krijgt te horen dat je plannen niet realistisch zijn. Ze zullen je vragen wat je nu eigenlijk écht met je leven gaat doen. En ze vinden je maar raar, want waarom zit jij elke vrije minuut in je eentje op je werkkamertje, terwijl het leven zich toch daarbúiten afspeelt? En zo komt het heel vaak voor dat creatieve mensen hun dromen en ambities in het diepste geheim tot wasdom proberen te brengen, zonder steun en aanmoediging van de buitenwereld. Misschien schamen ze zich zelfs een beetje, want het is eigenlijk maar stom wat ze doen en hebben ze eigenlijk überhaupt wel talent?

Conventies

Een jongen wordt uitgelachen omdat hij van dansen houdt, of omdat hij in de pauzes in een hoekje zit te tekenen, in plaats van te ravotten op het schoolplein, een meisje mag niet meedoen met voetballen, terwijl ze topscorer zou kunnen zijn. Het verlegen kind met een geweldige zangstem wordt over het hoofd gezien en krijgt een piepklein rolletje in de schoolmusical, terwijl de brutaalste kinderen op de voorgrond staan. Het kind dat elke dag trots voor de spiegel zijn eigen outfits samenstelt, wordt dagelijks in de klas belachelijk gemaakt om zijn “rare” look.

Vertrouwen

Bijna iedereen heeft wel een herinnering aan een situatie waarin zijn creativiteit bekritiseerd werd. En in de meeste gevallen is dit de reden dat we ermee ophouden: angst voor afwijzing. Het vertrouwen in je eigen creatieve vermogens is dan ook iets wat stapje voor stapje opgebouwd moet worden.
Het daadwerkelijk beginnen aan iets nieuws is de eerste grote drempel. Er een routine van maken, door structureel tijd te besteden aan je creativiteit is een tweede. Iemand vertellen over je werk, gaat weer een stapje verder. Je werk vervolgens durven delen met de buitenwereld blijft misschien wel de opperste daad van vertrouwen. Veel kunstenaars en artiesten moeten nu eenmaal door bergen afwijzingen heen voor ze enig succes hebben met hun werk. Maar het gaat niet om het resultaat. Dat is nu net het mooie aan kunst, aan creativiteit. Het is het doel op zich. De meeste kunstenaars maken hun werk niet omdat het ze geld, lof of roem oplevert, maar simpelweg omdat ze het niet níét kunnen maken.

Iets maken van niets vraagt om lef.

Vertrouwen hebben in het creatieve proces betekent jezelf laten zien. Iets maken van niets vraagt om lef, maar het alternatief is niets maken. En wie loopt daar nou warm voor? Uiteindelijk gaat het erom dat je nieuwe paden bewandelt, je nieuwsgierigheid volgt, dat je je richt op wat je écht belangrijk vindt en het gevoel hebt dat je de wereld kunt veranderen. Dat is wat creativiteit kan doen. En daarom is het belangrijk, niet alleen voor de grote kunstenaars in de wereld, maar voor iedereen. Ook voor jou. Want eigenlijk zijn we allemaal kunstenaars.