De muur doorbreken

Omgaan met mislukking. Wie vindt dat niet moeilijk? Waarschijnlijk iedereen. En in een creatief proces lijkt mislukking, of afwijzing extra schadelijk. Als zelftwijfel eenmaal toeslaat, stoppen de creative juices onmiddellijk met stromen. Je loopt vast, ziet alleen nog alles wat misgaat, verliest het vertrouwen in je werk en je eigen kunnen, je wordt boos, opstandig of verdrietig. Misschien wel alles tegelijk. En je hebt geen idee meer hoe nu verder.

Grenzen, obstakels, ofwel: muren

Creativiteit klinkt heerlijk vrij en grenzeloos. En dat is het ook. Creatie kent geen grenzen, maar jij als maker loopt voortdurend tegen grenzen aan. Die kunnen opgelegd worden door jezelf (ben ik goed genoeg/ ik moet voor zekerheid kiezen/ ik kan dit niet). Of door anderen (ik wil niemand teleurstellen/ mijn ouders, partner, gezin verwacht iets anders van me/ ik heb een baan die mijn aandacht vraagt/ ik krijg alleen maar afwijzing). En dan zijn er nog de praktische grenzen (doet je materiaal wat jij wil/ beheers je voldoende technieken/ heb je genoeg tijd/ hoe uitvoerbaar is je idee?).

Bij IJVR staat het doorbreken van die muren centraal. Iedereen die van de gebaande paden afwijkt komt ze tegen. Of je nu ondernemer bent, beeldend kunstenaar, schrijver, muzikant, of coach.
Soms gaan dingen mis, en weet je niet hoe je verder moet. Zeker als je nog maar net begint, is dit een reden om te denken: zie je, ik kan dit helemaal niet, ik kan beter stoppen. Maar wat wij door vallen en opstaan geleerd hebben, en wat wij je graag willen meegeven, is dat alle muren waar je tegenaan gelopen bent, of die je nog zult tegenkomen, een reden hebben. En een duidelijke functie.

Tegenslagen zijn vervelend, maar ze hebben ook een functie. Ze bieden je een kans om je motivatie te testen.

Ze helpen je inzien hoe graag je iets wil bereiken. Ben je bereid het nog eens te proberen? Nog harder te werken? Muren zijn er niet om je tegen te houden, maar om je een toetsingsmoment te bieden: hoe graag wil ik dit echt? Ze zijn er dus om degenen tegen te houden die niet graag genoeg willen. Het vergt oefening om er op die manier naar te kijken, maar je zult merken dat er een heel nieuwe energie vrijkomt als je je dit realiseert. Dat je bij tegenslag niet instort en opgeeft, maar nog creatiever leert denken, nog meer manieren zoekt om je doel te bereiken. En je hebt geen idee tot hoeveel je dan in staat blijkt te zijn.

De motivatietest

Overigens kan het ook betekenen dat je inziet dat je doel niet belangrijk genoeg voor je is. En dat is geen schande. Dat erkennen is net zo sterk! Misschien kom je na de zoveelste afwijzing tot de conclusie dat jouw missie alleen nog energie vreet en je niets positiefs meer oplevert. Luister dan naar dat gevoel, want dan is er iets anders voor je, waar je wel weer keihard al die muren voor wil doorbreken.

Op de On Stage pagina lees je interviews met succesvolle ondernemers en creatieve talenten en zij beantwoorden allemaal de vraag welke muren zij moesten doorbreken om hun doelen te bereiken en vertellen over hoe ze dat gedaan hebben.