Femmes Fatales – sterke vrouwen in de mode

We should all be feminists, luidt de tekst op het T-shirt dat Maria Grazia Chiuri in 2017 presenteerde voor haar eerste collectie voor Maison Dior. Deze collectie was de inspiratie voor de tentoonstelling Femmes Fatales – sterke vrouwen in de mode in het Gemeentemuseum in Den Haag. De eerste modetentoonstelling ooit die helemaal in het teken staat van vrouwelijke modeontwerpers. Van Coco Chanel, Jeanne Lanvin en Elsa Schiaparelli, tot Rei Kawakubo, Iris van Herpen en Viviënne Westwood. In Den Haag was de expositie tot 24 maart te bezichtigen, maar de tentoonstelling reist door naar Modemuseum Hasselt, waar deze vanaf 13 april tot 15 september 2019 te zien zal zijn onder de naam Wonder Women – sterke vrouwen in de mode. Een aanrader!
De tentoonstelling is een ode aan mode en feminisme. Er is een prachtige collectie aan kledingstukken te bewonderen die ontzettend inspirerend is voor elke fashionliefhebber. En wat we vooral mooi vonden, is de krachtige boodschap die de vrouwelijke ontwerpers van nu via hun werk naar buiten brengen. Fashion with a message, zo zien wij het het liefst.

Pioniers

Coco Chanel maakte mode draagbaar en gaf vrouwen een gevoel van vrijheid. (“It’s not for the dress to carry the woman. It’s for the woman to wear the dress.”) Elsa Schiaparelli verbond mode en kunst en was in 1934 de eerste vrouwelijke modeontwerper die de cover van Time Magazine haalde.

Mode en activisme

Fashion is tegenwoordig méér dan er mooi uitzien, het is een manier om een statement te maken. Of zoals Maria Grazia Chiuri zegt: ‘When you are a woman making clothes for women, it’s not just about how you look. It’s about how you feel and how you think.’
Ook ontwerpers als Viviënne Westwood en Stella McCartney gebruiken hun stem om aandacht te vragen voor klimaatverandering en dierenleed en vertalen dit in hun werk.

The Pussy Hats. Angela Missoni liet in 2017 haar modellen de catwalk opgaan met deze felroze mutsjes, die als een symbool voor protest en vrouwelijke solidariteit gedragen werden tijdens de Women’s march op 21 januari 2017.

Buy less, choose well, make it last

Viviënne Westwood noemt het het beste wat ze ooit geschreven heeft: ‘Buy less, Choose well, Make it last.’ En daar staat ijvr ook helemaal achter. Niet voor niets hebben wij de productie van onze T-shirts lokaal tot stand gebracht. Op die manier konden we het hele proces reguleren. Wereldwijd worden jaarlijks 80 miljard kledingstukken geproduceerd. Het grootste deel daarvan belandt niet bij blije consumenten, maar verdwijnt rechtstreeks in verbrandingsovens, omdat het niet verkocht wordt. Het gaat hierbij veelal om goedkope collecties die snel de winkels in én weer uit gaan. Fast fashion wordt dit genoemd en het is enorm schadelijk voor mens en milieu.

Minder kopen, en dan vooral kwaliteit vóór kwantiteit kiezen, is de oplossing. Het lijkt misschien verleidelijk om lekker veel shirtjes van tien euro per stuk bij grote ketens in te slaan. Wat geeft het dat ze na één of twee keer wassen uit elkaar vallen, ze zijn toch goedkoop! Maar goedkoop bestaat niet en zeker niet in de mode.

Goedkoop bestaat niet

Goedkoop betekent niet dat iets weinig kost, maar dat iemand anders de prijs betaalt. Dat er dus geen eerlijke prijs betaald wordt aan de makers van het product, dat het waarschijnlijk slecht gesteld is met de herkomst van het product en met de werkomstandigheden van de makers. Conscious fashion is niet duur, we zijn gewoon gewend dat onze kleding te goedkoop is. Goed om over na te denken, want er zijn mooie alternatieven te vinden.

De macht van de consument

Wij vinden dat de verantwoordelijkheid niet bij consumenten zou moeten liggen, maar dat het voor zich zou moeten spreken dat producenten een duurzaam beleid voeren. Maar in plaats van gefrustreerd te raken omdat dit nog lang niet overal gebeurt, kun je het positief bekijken. Je hebt als consument wél de macht om iets te veranderen. Jij kunt kiezen waar je je geld spendeert, en dus welke initiatieven je ondersteunt, en welke niet. Als we daar allemaal meer over nadenken, sturen we vanzelf de wereld een stukje in de goede richting. Wat is er nou mooier dan dat?