Kryptonite van creativiteit

Niemand zit te wachten op wat jij aan het doen bent. Wie denk je eigenlijk dat je bent? Geloof je nu echt dat je dit kunt waarmaken? Alles wat je doet, is al duizend keer door anderen gedaan en nog beter ook.

Hoe vaak is iets met deze strekking tegen je gezegd? Door leraren? Je ouders? Andere familie? Je partner? Vrienden of zelfs vage bekenden aan wie je niets gevraagd hebt? Of herken je hier je eigen stem en is dit wat je steeds tegen jezelf zegt, waarmee je jezelf telkens afremt? Als dat zo is, dan ben je zeker niet de enige. De grootste vijand van creativiteit is misschien wel die innerlijke criticus die alles al kapotmaakt voor je zelfs maar begonnen bent.

kryptoniet

Angst en creativiteit, of twijfel en creativiteit gaan heel moeilijk samen. En tegelijk gaan ze altijd samen. Daar zit nu net het probleem. Het is bijna alsof de twee niet zonder elkaar kunnen bestaan, maar laten we eerlijk zijn: je creativiteit heeft natuurlijk he-le-maal niks aan twijfel en onzekerheid. Creativiteit moet de vrijheid hebben om te gaan waar het heen wil. Niet gehinderd door welke beperkende gedachten dan ook. Alleen dan ontstaat er iets nieuws. Het enige wat twijfel doet is je creativiteit continu de pas afsnijden. ‘Niet hier, we weten niet waar dit toe leidt. Ho, voorzichtig, straks gaat het mis. O nee, dat zou ik zeker niet doen, dat wordt helemaal niets.’ Creativiteit is enerzijds een oersterke kracht, maar angst is als het ware haar kryptonite. Zodra ze ermee in aanraking komt, verliest ze razendsnel aan kracht tot ze volslagen uitgeblust in een hoekje wegkruipt om er voorlopig niet meer vandaan te komen.

Creativiteit is oersterk, maar angst is haar kryptonite.

Om creatief te kunnen werken en leven, zit er dus maar één ding op en dat is: uitbannen die angst. Alleen weten we heel goed dat dit onbegonnen werk is. Twijfel zal er altijd zijn, en sterker nog, hoe groter en veelbelovender je idee, hoe harder dat onzekere stemmetje naar je gaat roepen dat het helemaal niks is, of dat jij niet de aangewezen persoon bent om het te volbrengen. Mooi. Laat het maar roepen.
Eigenlijk is die onzekerheid een goed teken. Een goed idee schept hoge verwachtingen, ook bij degene die dat idee vorm moet gaan geven. Het proces van iets creëren zal altijd spannend blijven en het is oké dat het eng is. Probeer het te accepteren als onderdeel van het proces. Het betekent dat je bezig bent met iets bijzonders. Eigenlijk moet je wegblijven van ideeën die je niet een beetje bang maken, want dat betekent dat ze in je comfort zone zitten. De mooiste creaties ontstaan als je jezelf uitdaagt.


To live a creative life, we must lose our fear of being wrong.

De volgende keer dat je angst en twijfel het duel aangaan met je creativiteit, kies dan vol vertrouwen de kant van creativiteit. Volg je interesses, je nieuwsgierigheid en til er niet te zwaar aan als het even niet lukt. To live a creative life, we must lose our fear of being wrong.