Succesvol op elke leeftijd

Succesvol op elke leeftijd

Toen je van school kwam dacht je dat alles mogelijk was. Je zou het allemaal voor elkaar krijgen: je dromen waarmaken, een topbaan binnenslepen, een grote liefde vinden. En nu kijk je om je heen en zie je dat iedereen alles al op orde heeft, terwijl jij nog steeds bezig bent met het allemaal uitvogelen. Je hebt het gevoel dat je hopeloos achterloopt.

Je zou jaren geleden al van baan switchen, maar je hebt het nog steeds niet gedaan. Of je hebt een eigen bedrijf, maar het komt amper van de grond. Je komt maar net rond. Je hebt nog steeds niet dat boek geschreven dat je zo graag zou willen of je hebt het wel gedaan en al veertien afwijzingen van uitgevers ontvangen. Je zou je willen inschrijven voor een nieuwe studie, maar ga je nu écht nog een carrièreswitch overwegen? Als je eerlijk bent, begin je je af te vragen of het allemaal nog wel zin heeft. Ben je niet gewoon te laat? 

Draaiboek

Wie kent de succesverhalen niet van selfmade miljonairs van onder de dertig en influencers die de duurste spullen krijgen en een luxeleven leiden. Je vergelijkt jezelf met al die mensen, stukken jonger dan jij, die het helemaal voor elkaar hebben. Hoe haal je die achterstand ooit nog in? Maar voor je helemaal verzandt in dit soort deprimerende gedachten, willen we je geruststellen. Er is geen achterstand. Want het leven kent geen draaiboek. In je eigen leven loop je altijd precies op schema. Het moment om te doen wat je altijd al wilde is altijd nu. Precies nu. Of je nu twintig, dertig, veertig, of in de negentig bent. Je kunt succesvol zijn op elke leeftijd! (Daarover zo meteen meer!)

Falen

Het feit dat je bepaalde doelen nog niet behaald hebt, of nog niet die ene grote stap hebt durven zetten waarvan je stiekem weet dat je dat zou moeten doen, kan allerlei redenen hebben, zowel positieve als negatieve. Misschien: 

  • wilde je voldoen aan de verwachtingen die je ouders van je hadden;
  • stond je financiële situatie het niet toe;
  • had je niet de beste maatschappelijke positie;
  • had je gewoon nog geen idee wat je eigenlijk wilde;
  • was je afgeleid door andere dingen in het leven zoals je gezinsleven, vakanties, verliefdheid, uitgaan; 
  • of ben je in een andere (goede) carrière gerold die al je aandacht vraagt.

Dat je nog niet bereikt hebt wat je zou willen kan dus allerlei oorzaken hebben en betekent helemaal niet dat je gefaald hebt. En wat dan nog? Misschien zijn er dingen misgegaan. Misschien heb je fouten gemaakt, was je bang of onzeker, of leverde je ondermaats werk. Maar dan nog heb je pas gefaald als je er nu mee stopt. Je kent dat gezegde toch wel? Een succesvol persoon is een loser die het nog één keer geprobeerd heeft.

Nooit te oud

Je zal altijd oud zijn in de ogen van de één en jong in de ogen van de ander. That is how it works. Het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Maar leeftijd zegt echt helemaal niks over succes. Verhalen als die van Justin Bieber en Mark Zuckerberg tonen aan dat je nooit te jong bent om iets te proberen en succesvol te worden. En je bent ook nooit te oud. Het is nooit te laat om je leven om te gooien, je carrière nieuw leven in te blazen, een andere kant op te gaan, dingen te veranderen. Het is nooit te laat om nog te beginnen! Hieronder vind je het bewijs! Inspirerende verhalen van succes op elke leeftijd!

Leonard Cohen

Leonard Cohen had een carrière als dichter en schrijver voor hij op 33-jarige leeftijd zijn debuutalbum uitbracht. En zijn zangtalent is natuurlijk waar we hem nu vooral om kennen.

Kerry Washington

Kerry Washington was 36 toen ze na een aantal kleine rollen doorbrak met haar hoofdrol in de serie Scandal.

Vera Wang

Vera Wang was succesvol als kunstschaatser en werkte voor een modeblad. Toen ze 40 was, startte ze haar eigen bruidsmodelijn, en werd daar wereldberoemd mee.

Martha Stewart

Martha Stewart had een carrière als model en broker voor ze op haar 35e een eigen cateringbedrijf (geïnspireerd door het kookboek van Julia Child) begon dat later uitgroeide tot haar lifestylemerk.

Julia Child

Julia Child werkte voor de inlichtingendienst van de Verenigde Staten tot ze na haar huwelijk in Frankrijk ging wonen. Daar leerde ze de Franse keuken kennen, volgde kookles aan het befaamde culinaire instituut Le Cordon Blue en op haar 39e gaf ze Amerikaanse huisvrouwen les in het bereiden van gerechten uit de Franse keuken. Tien jaar later verscheen haar kookboek en kreeg ze haar eigen kookprogramma’s op tv.

Patricia Field

Patricia Field was eigenaar van een eigen modeboetiek toen ze op haar 54e Sarah Jessica Parker ontmoette. Ze werkten samen aan de iconische outfits in Sex and the City en daar startte de carrière van Patricia Field als kostuumontwerper.

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson was 46 toen hij zijn eerste grote rol in Jungle Fever van Spike Lee kreeg.

Viola Davis

Viola Davis was 43 toen ze als tegenspeelster van Meryl Streep in de film Doubt acteerde. Op haar 49e kreeg ze de rol die haar beroemd maakte in de serie How to get away with murder.

Susan Boyle

Susan Boyle was 47 toen ze meedeed aan Britain’s got talent en wereldberoemd werd.

Alan Rickman

Alan Rickman werd graphic designer omdat acteren hem geen verstandige keuze leek. Toch bleef hij de droom houden. Hij was 41 toen hij zijn eerste filmrol kreeg in Die Hard. Op zijn 42werd hij wereldberoemd door zijn rol als professor Severus Snape in Harry Potter. 

Frank McCourt

Frank McCourt werkte tot zijn pensioen als leraar en begon pas met schrijven toen hij 65 was. Hij schreef de Pulitzerprijs winnende autobiografie Angela’s Ashes en nog drie andere boeken.

Kathryn Joosten

Ken je Mrs. McCluskey uit Desperate Housewives nog? Kathryn Joosten ontving haar eerste Emmy Award voor deze rol toen ze 66 was. Er volgde er nog één. Op haar 60e was ze doorgebroken met haar rol in West Wing en en daarvoor had ze allerlei baantjes om haar kinderen na haar scheiding te onderhouden. Ze werkte als behanger en huisschilder, en voor haar huwelijk was ze verpleegster.

Grandma Moses

Grandma Moses was een Amerikaanse kunstenares die op haar 78e pas begon met schilderen. Haar werk werd uitgebracht op postzegels, en kaarten van Hallmark. In 2016 werd er ruim een miljoen dollar neergeteld voor een van haar schilderijen. Ze werd 101 jaar oud.

Harry Bernstein

En als er één man is die bewijst dat je écht nooit de hoop op die ene grote doorbraak mag opgeven, dan is het Harry Bernstein wel. Hij was scriptredacteur voor filmmaatschappijen en redacteur voor tijdschriften en heeft zijn hele leven fictie geschreven. Hij produceerde wel veertig boeken, die hij ook weer vernietigd heeft omdat geen enkele uitgever zijn werk wilde publiceren. Pas op 96-jarige leeftijd debuteerde hij met de autobiografie The Invisible Wall. “My 90’s were the most productive years of my life,” zei hij zelf. Hij schreef nog drie boeken, waarvan de laatste postuum verscheen. Harry Bernstein werd 101 jaar oud. 

Being old doesn’t seem so old, now that I’m old

Zo zie je maar dat succes niet leeftijdgebonden is. Elke leeftijd is de perfecte leeftijd om succesvol te worden. Maak je geen zorgen of je wel op schema loopt, en praat jezelf nooit aan dat je te oud bent om je dromen waar te maken. Je leeft nu. Dit is het moment. Ga ervoor. 


Misschien vind je dit ook interessant:

Ik ben te oud, ik kan het niet, ik moet voor zekerheid kiezen… Ook last van deze, of nog andere gedachten die je tegenhouden om te doen wat je écht zou willen? Download dan ons werkblad om in drie stappen je belemmerende overtuigingen uit de weg te ruimen! Het is gratis en je krijgt per mail nog aanvullende tips zodat je echte stappen kunt zetten om los te komen van denkbeelden die je afremmen.


figure class=”wp-block-image size-large”>
figure class=”wp-block-image size-large”>