Toptips voor NaNoWriMo 2019

Toptips om NaNoWriMo 2019 te winnen


Het is November en deze maand staat voor veel schrijvers in het teken van NaNoWriMo: national novel writing month, al kan het inmiddels misschien beter global novel writing month genoemd worden, want overal ter wereld is NaNoWriMo een fenomeen. Daarom hebben wij de toptips om NaNoWriMo 2019 te winnen voor je op een rijtje gezet.

NaNo-wat-zei-je?

NaNoWriMo. Het doel is: in 1 maand tijd 50.000 (nieuwe) woorden schrijven aan een roman. Ja, dat is een krankzinnig aantal, maar NaNoWriMo is gericht op het aan de gang krijgen van al die schrijvers die ooit willen beginnen met het schrijven van hun boek en alleen maar beren op de weg zien, die het schrijven uitstellen vanwege “geen tijd”, die te perfectionistisch zijn om te beginnen, of die maar niet het juiste idee kunnen vinden. Door gewoon te beginnen, en gericht te zijn op blijven schrijven – niet tussentijds redigeren, gewoon doorgaan – ligt er aan het eind van de maand een eerste versie. En eerste versies kunnen verbeterd worden, een vaag idee in je hoofd blijft een vaag idee tot je er iets mee doet.

Zin om de uitdaging aan te gaan? Mooi! Want bestsellerauteur Chantal van Gastel geeft je haar toptips om NaNoWriMo 2019 te winnen. Met deze schrijftips gaat het jou lukken om van NaNoWriMo jouw persoonlijke succesverhaal te maken. Maar een waarschuwing vooraf, want de druk om aan een challenge als deze mee te doen kan erg overweldigend zijn. Daarom beginnen we met een realitycheck.

Realitycheck 1

Om in één maand 50.000 woorden op papier te zetten, moet je dagelijks ruim 1.600 woorden produceren, en daarmee zit je flink boven de productiviteit van de meeste professionele auteurs, zelfs als ze fulltime schrijven.
Het kost de meeste schrijvers een jaar om een boek te schrijven. (En talloze auteurs doen er nog veel en veel langer over.) Dat is niet voor niets. Als je schrijft moet je kunnen mijmeren, reflecteren, proberen, plotten, researchen en dwalen. Tijdens NaNoWriMo heb je hier geen tijd voor.

Hou dit in gedachten vóór je begint en besef dat het niets over jouw kwaliteiten zegt als deze productiviteit voor jou onhaalbaar blijkt. Je hoeft maar een paar mindere dagen te hebben om achter op schema te raken en dan wordt het al best moeilijk om dit in te halen. Blijf aardig voor jezelf, je doet je best, meer kun je niet doen.

Realitycheck 2

Staar je ook niet blind op mensen bij wie het schijnbaar makkelijk lukt om die dagelijkse productie af te leveren. Je weet niet hoeveel voorbereiding ze erin hebben gestoken om dat haalbaar te maken. En nog belangrijker: dat ze in razendtempo heel veel woorden kunnen typen, zegt niets over de kwaliteit ervan. En uiteindelijk is dat altijd nog waar het écht om gaat.

Oké, let’s go. Niet ontmoedigd raken. Met deze toptips ga jij NaNoWriMo 2019 rocken!

Aan de slag! Probeer een schrijfroutine te bouwen die je de komende maand kunt volhouden. Misschien kun je elke dag twee uur vrijmaken om te schrijven, of schrap al je weekendplannen zodat je dan meters kunt maken.

Doorzetten! Je sociale leven moet even wijken voor het schrijven. Schrap alle sociale verplichtingen waar je diep van binnen niet eens zin in hebt, en wees ook streng voor jezelf als je wél zin hebt in dat feestje of die avond in de kroeg. Wat is nu echt je prioriteit?

Hoe begin ik? Schrijf wat je zelf zou willen lezen. Maak het grappig, ontroerend, spannend, doodeng, idealistisch, futuristisch, romantisch, of wat jij ook maar wil dat het is. Schrijf het verhaal waar jij nu plezier aan beleeft en laat het uit je hart komen.

Openingsscène. Mijn favoriete manier om een verhaal te beginnen is op het moment vlak vóór er iets staat te gebeuren in het leven van mijn personages. Dit geeft je de kans het personage en zijn omgeving te introduceren, en daarna volgt er meteen een leuke, of spannende gebeurtenis die alles gaat veranderen.

Bouw een wereld. Je verhaal heeft een setting nodig. Misschien lijkt die precies op de wereld zoals wij die kennen, misschien is het een tijd en plek die helemaal aan jouw eigen brein is ontsproten. De wereld waarin de personages leven, kleurt het verhaal. Besteed aandacht aan details, maar laat beschrijvingen niet met je op de loop gaan. Hou je vertelstijl actief.

Actie! Hou je verhaal in beweging. Zorg voor voldoende afwisseling in dialoog, beschrijving en gebeurtenissen. En besef dat ook dialogen gericht zijn op het vooruit helpen van je verhaal. Kortom: ze moeten een doel hebben.

Vastloper? Weet je even niet hoe verder, breng je personage dan eens in een onverwachte situatie. Een dringend telefoontje, een vriend die om hulp vraagt, laat een ruzie ontstaan of introduceer een nieuw personage. Sla eens een zijweggetje in. Misschien schrap je het later weer, maar wie weet hou je er wel een goede plottwist aan over. En in ieder geval blijf je schrijven!

Strooi broodkruimels. Laat elke dag een beginnetje over voor de volgende dag om mee verder te gaan, zodat je meteen weer in de schrijfflow zit. Stop niet als je net een een scène afgerond hebt, maar schrijf nog een klein stukje verder van het volgende hoofdstuk. Of bewaar het laatste stukje van een spannende scène tot de volgende dag, zodat je niet kunt wachten om door te gaan. Schrijf je dus niet helemaal leeg, maar probeer altijd nog een ideetje te bewaren voor morgen. Zo pak je het verhaal makkelijker op.

Twijfel? Niet nu. Is het wel goed genoeg? Ben ik wel origineel? Past deze zin hier wel of niet? Bewaar deze vragen voor later. Schrijf ze desnoods even op een los blaadje, en parkeer het dan. Keep moving forward.

Geen inspiratie? De mythe van inspiratie is een hardnekkige. Ga zitten en schrijf gewoon. Je raakt geïnspireerd door aan het werk te zijn, uit een idee komen weer nieuwe ideeën voort. Ga er niet op wachten.

Luister naar je personages. Ze hebben een eigen wil en een eigen motivatie voor wat ze doen. Vraag je altijd af waarom ze handelen zoals ze doen, en verplaats jezelf in hen. De slechterik in je verhaal handelt vanuit zijn eigen beleving met de beste intenties. Verdiep je daarin om je personages driedimensionaal te maken.

All the feels! Wat je voelt bij dat ene mooie liedje/ die geweldige film/ degene van wie je houdt: leg dat in je boek

Hou er plezier in. Misschien haal je het woordenaantal niet dat je voor ogen had. Maar denk niet in slagen of falen. Uiteindelijk gaat het om het verhaal, niet om hoe snel jij woorden kunt typen. Het feit dat je een maand lang het schrijven tot topprioriteit maakt, dat is de echte winst. Laat de druk niet het plezier in het schrijven wegnemen.

Na november… komt december. En dat is net zo’n geschikte maand om te schrijven. Evenals januari. Februari. En alle maanden daarna. Blijf schrijven, ga door, dit was slechts het begin. Door mee te doen, heb je sowieso gewonnen!

Voor later:

Structuur, opbouw, sterke dialogen, perspectief. Als je heel snel een eerste versie van je verhaal schrijft, is de kans groot dat je iets minder aandacht aan techniek geschonken hebt. Maar je verhaal staat of valt hiermee. Ook na NaNoWriMo is er dus werk aan de winkel. Misschien begint het moeilijkste nu pas!

Lees! Je kunt niet leren schrijven als je geen lezer bent. Weet hoe boeken in elkaar zitten. Analyseer waarom je lievelingsboek zo goed is. Hoe lopen de spanningsbogen, hoe zien de dialogen eruit, hoe wordt perspectief gebruikt? En lees boeken over de kunst van het schrijven. Er zijn er genoeg om je kennis bij te spijkeren!

Schrijven is een vak. Herschrijven nog veel meer. Blijf gedreven. Nu de eerste versie op papier staat, kan de motivatie om te gaan schrappen en schaven ver te zoeken zijn, maar deze fase is ontzettend belangrijk. Wees bereid om je verhaal nog eens stevig onder de loep te nemen. En nog eens. En nog eens.

Wees kritisch. Laat je verhaal een poos rusten en kijk er later met een frisse blik nogmaals naar. Vaak vallen er dan heel andere dingen op. Zoek proeflezers die veel lezen om je van feedback te voorzien.

Heb vertrouwen. Kritiek en afwijzingen kunnen je aanzetten tot een nog betere aanpak. Misschien was de tijd niet rijp. Misschien heb je nog niet het beste van je kunnen aangeboord. Misschien wordt het eerste verhaal dat je geschreven hebt niet je grote doorbraak, maar zal het een opstap zijn naar een nog beter verhaal dat je uiteindelijk zult schrijven. Talent en creativiteit moet groeien en rijpen.

Raak niet ontmoedigd door de statistieken. Er is altijd ruimte voor talent. Denk aan alle succesverhalen, aan alle schrijvers die afwijzing na afwijzing moesten incasseren voor ze hun debuut maakten. Jij kan het ook.